Zácpa


Zácpa, odborně obstipatio, znamená obtížné a nepravidelné vyprazdňování tuhé stolice. Zácpa patří k jednomu z civilizačních zdravotních problémů, je spojena s nezdravou životosprávou, stresem a konzumací rafinovaných pokrmů. Dnes zácpu jako nepříjemné a nedostatečné vyprazdňování zná asi třetina dospělé populace.
Zdravé vyprazdňování přitom nemusí probíhat každý den, důležitá je pravidelnost a nebolestivost. Zdravou funkci střev doprovázejí pocity úlevy.
Zácpa je průvodním jevem počátečního stádia téměř každého zdravotního problému. Naopak také platí, že zácpa ovlivňuje správnou funkci a prostředí ve střevě a tím také imunitu a celkové zdraví organismu.

Co pomáhá při zácpě?
Pro správnou funkci střev je důležitý dostatečný příjem tekutin. Jako prevence zácpy působí pravidelný pohyb.
Důležitá je i strava. Přijímaná vláknina v zelenině, ovoci či obilovinách podporuje motoriku zažívacího traktu. Probiotické bakterie obsažené v jogurtu, kefíru apod. podporují střevní mikroflóru, a tím i správné zažívání.
Projímavé účinky jsou přisuzovány i některým druhům ovoce, např. jablkům, zavařeným meruňkám, sušeným švestkám apod.  

Některé další rady najdete v těchto článcích:
Panenský lněný olej a zácpa


Co vy baby, máte nějaké rady?
Podělte se s ostatními, přidejte svou radu do komentáře...

Žádné komentáře:

Okomentovat