Zácpa, odborně obstipatio, znamená
obtížné a nepravidelné vyprazdňování tuhé stolice. Zácpa
patří k jednomu z civilizačních zdravotních problémů, je
spojena s nezdravou životosprávou, stresem a konzumací
rafinovaných pokrmů. Dnes zácpu jako nepříjemné a nedostatečné
vyprazdňování zná asi třetina dospělé populace.
Zdravé vyprazdňování přitom nemusí
probíhat každý den, důležitá je pravidelnost a nebolestivost.
Zdravou funkci střev doprovázejí pocity úlevy.
Zácpa je průvodním jevem počátečního
stádia téměř každého zdravotního problému. Naopak také
platí, že zácpa ovlivňuje správnou funkci a prostředí ve
střevě a tím také imunitu a celkové zdraví organismu.
Co pomáhá při zácpě?
Pro správnou funkci střev je
důležitý dostatečný příjem tekutin. Jako prevence zácpy
působí pravidelný pohyb.
Důležitá je i strava. Přijímaná
vláknina v zelenině, ovoci či obilovinách podporuje motoriku
zažívacího traktu. Probiotické bakterie obsažené v jogurtu,
kefíru apod. podporují střevní mikroflóru, a tím i správné
zažívání.
Projímavé účinky jsou přisuzovány
i některým druhům ovoce, např. jablkům, zavařeným meruňkám,
sušeným švestkám apod.
Podělte se s ostatními, přidejte svou radu do komentáře...
Žádné komentáře:
Okomentovat